AZ ESPRESSO HAMAROSAN AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZÉVÉ VÁLIK?

25 június 2021

A bécsi kávéházi kultúra 2011-ben került fel az UNESCO listájára és azóta immateriális kulturális örökségnek minősül. Az Espresso pedig hamarosan követheti a példáját..

A Segafredo Zanettinél természetesen tudjuk, hogy a kávé nem csupán Caffè. 120 különféle kávébab létezik, ezekből pedig számottevő kávétípust -úgynevezett ‘fajtát’- különböztetünk meg. Továbbá természetesen ott van a Caffè-különlegességek sokasága. Minden kultúrának megvan a maga zászlóshajója: Míg az olasz kávéházi kultúrában ez maga az Espresso, úgy a bécsi hagyomány a Mokkát helyezi a középpontba. Viszont van egy közös vonás – ezek alkotják számos más italkülönlegesség alapját, mint például a Macchiato vagy a Melange.

 

Újabb kísérlet Olaszország nemzeti italára

Már 2019-ben intenzív erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Caffè az UNESCO listájára kerülhessen. Miután a pizzakészítés művészetének ez 2017-ben már sikerült, az Espresso lehet egyértelműen a következő logikus jelölt. Hogy miért nem sikerült ez még a mai napig, a kérdés továbbra is nyitva áll, de valószínűleg annak is köszönhető, hogy a prioritások némileg elmozdultak az elmúlt években. Most azonban a FIPE szövetségének részéről érkezett egy új kezdeményezés, amely egyesíti az olaszországi kávézók tulajdonosait. Az olasz kávépörkölők és kávégép gyártók ipari szövetségével együtt felkérést kaptak az új agrárminiszter, Stefano Patuanelli részéről, hogy aktívan támogassák az Espresso UNESCO-listára történő felvételét. Mivel az Espresso nemcsak „nélkülözhetetlen ital egy tökéletes napkezdéshez, hanem egy igazi társadalmi szertartás is egyben” – értenek egyet a jelöltség hívei. Még egy weboldalt is létrehoztak, ahol a rajongók csatlakozhatnak és aláírhatják a petíciót: www.ritodelcaffe.it

Egy dolog azonban kétségtelen, függetlenül attól, hogy a jövőben a világörökség része lesz-e vagy sem, a Segafredo Zanetti baristáinak számára az Espresso vitathatatlanul a Numero Uno.

Mellesleg itt elmagyarázzuk, hogyan kell helyesen elkészíteni.

LEGFRISSEBB HÍREK