KÁVÉTÖRTÉNET

5K A VENDÉGLÁTÓIPAR SZÁMÁRA

AZ ELSŐ K: KEVERÉK / LA MISCELA

A legjobb minőség alapja.

A helyes keverék a tökéletes minőség alapja. A kiváló minőség a legjobb nyersanyagok kiválogatásával keletkezik. A Coffea-növényeknek mintegy 60 fajtája van, a leggyakrabban az Arabica és Robusta fajtákat használják.

Nem lehet igazi az olyan Espresso, amiben felhasznált kávékeverék csak egy kávéfajtából készült. Egy Espresso helyes keverése megfelel a festő művészetének, ahogy a színeket keveri, olyan mint egy szimfónia, amely egy zenekar összhangzásával hasonlítható össze.

Segafredo Zanetti az Arabica és Robusta legjobb, egységes és szigorúan ellenőrzött származású fajtáit választja ki, és keveri folyamatosan törekedve a lehető legjobb eredményre.

A MÁSODIK K: KÁVÉŐRLŐ / IL MACINADOSATORE

Fontos minőségi lépés.

A kávéőrlő a keverék első állomása a csészébe kerülő tökéletes Espresso felé – a kávészemekből kávéőrlemény lesz. A helyes őrlés és a megfelelő adagolás a csészébe kerülő optimális minőség előfeltétele. Az Espresso-őrleménynek általában nagyon finomnak kell lennie, csészénként 7 gramm kávéőrleményt kell tartalmaznia.

Az őrlőtárcsákat az őrlőtárcsás kávéőrlőben 350-400 kg kávé leőrlése után cserélni kell, kúpos őrlőtárcsák esetén azokat kb. 700 kg után kell kicserélni.

A professzionális Barista felelős a kávébab-tartály rendszeres tisztításáért; a helyes ápolás és karbantartás is hangsúlyozza a jó Barista szakmai hozzáértését és gondoskodik a csészébe kerülő állandó, tökéletes minőségről.

 

A HARMADIK K: KÁVÉGÉP / LA MACCHINA

Technika és kávékultúra összeolvadása.

A Barista második segédeszköze az Espresso elkészítésében: frissen őrölt kávétól a folyékony kávéspecialitásig.

Az olasz mérnöki művészet különböző nagynyomású Espresso-gép fajtákat talált fel, de az igazi kávéházi kultúra megmarad a portafilterrel rendelkező hagyományos Espresso-gépeknél, ahol a kávékészítés a kávékar felhelyezésével kezdődik.

 

A NEGYEDIK K: KÉZ / LA MANO

A Barista professzionális kézjegye.

A Barista keze az egyik legfontosabb minőségi tényező a tökéletes Espresso elkészítése során. Az alkotás folyamata közben művésszé válik a Barista.

Ismeri az Espresso-készítés minden lépését; mindenekelőtt a készülékek napi tisztítását.

5 aranyszabály

  1. A gépet soha nem szabad kikapcsolni.
  2. Minden nap meg kell tisztítani a gépben elhelyezett szűrőt és szűrőtartót.
  3. Mindig ellenőrizni kell a mérőkészülékek kijelzéseit (szivattyúnyomás: 9 bar, kazánnyomás: 0,8 – 1,4 bar).
  4. Minden kávékészítés előtt az előző kávéból maradt esetleges kávéőrlemény-maradékokat el kell távolítani.
  5. A vízlágyítót vízkeménységtől és az azon áteresztett vízmennyiségtől függően havonta-kéthavonta kell cserélni, sóval feltölteni.

 

AZ ÖTÖDIK K: KÜLDETÉS / LA MISSIONE

Az Espresso szenvedélye messzire szárnyal.

A Segafredo Zanetti küldetése az igazi olasz Espresso ízlésvilágának, kultúrájának és elkészítésének terjesztése.

A küldetés kihat az összes előző ”K”-ra, és egyesíti azokat egy egyedülálló, exkluzív minőségirányítási rendszerben. Képviselői csapatunk képzett baristákból áll, akik a magyarországi hálózaton keresztül garantálják a Segafredo Zanetti partnereinek folyamatos kiszolgálását, illetve a személyes tanácsadást. Partnereink és dolgozóik részére lehetőséget biztosítunk a magyarországi Scuola di Barista helyiségeinkben tréningek elvégzésére, baristáink segítségével.

Szeretné a tökéletes Espresso-t otthon is élvezni? Itt megtanulhatja otthonra az 5 aranyszabályt.

LEGFRISSEBB HÍREK