TIPPEK ÉS TRÜKKÖK AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ

5 ARANYSZABÁLY A TÖKÉLETES ESPRESSO ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Az Espresso az a fajta elkészítési mód, amely leginkább az ízt és az aromát hangsúlyozza ki. Az il vero espresso italiano elkészítése valóságos művészet. Azonban otthon is ideális eredményeket érhet el, ha betartja a következő szabályokat:

A VÍZ MINŐSÉGE

A kemény víz hátrányosan befolyásolhatja a kávéfőző gép működését és hatással lehet az Espresso minőségére. Ebben az esetben tanácsos szénsavmentes ásványvizet használni a vezetékes víz helyett. Ezenkívül használjon rendszeresen speciális vízkő elleni szűrőt az Espresso-kávégépéhez.

A HELYES ADAGOLÁS

Az optimális adag egy csésze Espresso-hoz: 7-10 gramm kávéőrlemény. A pontos mennyiség többek között a kávékeveréktől és a portafilter méretétől is függ.

A MEGFELELŐ ELKÉSZÍTÉS

Oszlassa el egyenletesen a kávéőrleményt a portafilterben, majd erőteljesen tömörítse le. Ha a felület görbe, a víz a legkisebb ellenállás útját keresi, így túl kevés aromát és szárazanyagot von ki az őrleményből. – Egy jó Espresso-hoz elengedhetetlen a sík felület.

AZ ELKÉSZÍTÉS HELYES IDŐTARTAMA

Az Espresso-nak egyenletesen és folyamatosan kell a csészébe áramolnia. A folyamatnak 24 és 30 másodperc között kell végbemennie. Ha túl gyorsan folyik, alulextraktált és savanyú ízű lesz. Ilyenkor érdemes a kávéőrleményt egy kicsivel erősebben a portafilterbe nyomnia. Ha túl lassan folyik, túlextraktálttá válik és megkeseredik. Ilyenkor pedig az őrleményt kevésbé kell tömöríteni.

ALAPOS ÁPOLÁS

Minden új elkészítés előtt távolítsa el a kávémaradékokat a gépből, hogy elkerülje a nemkívánatos és keserű ízjegyeket. Ennek érdekében öblítse le a főzőegységet és az erre a célra szolgáló ruhával törölje szárazra a portafiltert.

LEGFRISSEBB HÍREK