KÁVÉTÖRTÉNET

MÍTOSZOK ÉS LEGENDÁK KÖZÖTT

A kávé mélyen gyökerező eredetének felismerése nem lehet könnyű azok számára, akiknek a reggelizés rituáléja vagy a jól megszokott csésze Espresso már az életük részévé vált, nem beszélve a sok-sok történetről, melyek az évszázadok során a kávéról születtek.

Számos iszlám országban már a 14. századtól ismerik és fogyasztják a kávét. Már a jemeni Chehodet kolostor szerzetesei is arra használták egy titokzatos bokor vörös bogyóinak magvait, hogy a hosszú éjszakai imádáságok alatt ébren tudjanak maradni. A legenda szerint a szerzetesek voltak az elsők, akik már pörkölve fogyasztották a kávét.

De tegyük most félre a legendákat! A kávé igazi szülőhazája Etiópia, azon belül Kaffa, melyről a kávé a nevét kapta. Más források a török „kahve” szóra vezetik vissza, mely az arab „ghawa” szóból származik, jelentése „izgalmas, erős”.

A 16. században európai utazók fedezték fel a kávét Törökországban, ahol az első kávéházak megjelentek. Ezeket a kávéházakat úgy is nevezték, hogy a „művelt emberek iskolája” vagy a „tudás akadémiája”, mivel ezek intellektuális találkozóhelyek voltak. Ebben az időben kezdték el arab kereskedők a nyers kávét nyugatra exportálni. A kávé gyors terjedése Európában a következő században kezdődött.

1645-ben Velencében nyílt az első kávébolt („bottega del caffé”) a Szent Márk tér árkádjai alatt („Arcate delle Procuratie”), mivel a velenceiek számára ez az ital előbb vált ismertté gyógyszerként, mint Espresso-ként.

Az első bécsi kávéházat 1683-ban nyitották. A legenda szerint miután a törökök vereséget szenvedtek és elhagyták a várost, több kávéval teli zsákot is maguk után hagytak. A kávét egy Kolschitzky nevű kereskedő hűséges szolgálataiért fizetségként kapta meg, valamint kizárólagos jogot az ital kimérésére Bécsben.

Mivel a megnövekedett kereslet, a magas adók, valamint a szállítási költségek nagyban befolyásolták a kávé árát, jobban megérte a világ más részein folytatni ezt a tevékenységet. A hollandok Jáván, a franciák Martinique szigetén és az Antillákon, az angolok, a spanyolok és a portugálok Afrikában, Ázsiában és Közép-Amerikában folytatták a növény termesztését.

LEGFRISSEBB HÍREK