ECOLOGICO: BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ SEGAFREDO PAPÍRPOHARAK

22 március 2022

Megérkeztek az új, növényi alapú, 100%-ban ökológiailag lebomló és ipari komposztálásra alkalmas papírpoharaink.

 

MI AZ A PLA?
Természetes összetevőkből készült műanyag – ez a PLA. Mivel az anyag növényi keményítőből származik, így a PLA a bioműanyagok csoportjába tartozik. Ez a megjelölés a megújuló nyersanyagokból – azaz bioalapú –, valamint a biológiailag lebomló vagy komposztálható műanyagokra vonatkozik. Ez utóbbiak egy része fosszilis nyersanyagból is előállítható. PLA esetén mindkét tulajdonság érvényes. Az anyag megújuló alapanyagból áll, és a DIN EN 13432 szerint komposztálható is.

HOL ALKALMAZHATÓ A PLA?
A PLA vízgőzáteresztő, ami azt jelenti, hogy az étel íze hosszabb ideig megmarad. A PLA csomagolások spektruma és felhasználása ennek megfelelően változatos. A kávéspoharak (mint például a komposztálható Segafredo papírpoharak) bevonásától az elviteles csomagolásokon át a bevásárlótáskákig terjed. A CPLA változat nem kínál átlátszóságot, de +85°C-ig hőálló. Ezért például evőeszközök vagy akár forró italos poharak fedeleinek gyártására használják.

MIÉRT LEGYEN PLA?
A bioműanyag több okból is fenntartható csomagolóanyagnak számít. Egyrészt megújuló nyersanyagokból készül, így lehetőséget kínál a fosszilis – nem megújuló – nyersanyagok megőrzésére és az azoktól való függetlenedésre. A bioműanyag alapja a kukorica. Azonban nem élelmiszer-, hanem ipari kukoricát használnak. Leginkább élelmiszer-kukorica termesztésére alkalmatlan talajokon termesztik. Ezenkívül jelenleg a globális kukoricatermesztésnek csak körülbelül 0,02 százalékát használják PLA-ra. Másrészt a PLA már a gyártás során jó CO2-egyensúlyt ér el, mivel más műanyagokhoz, például PET-hez vagy PP-hez képest alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátás. Ha az anyagot az ártalmatlanítás során elégetik, csak annyi CO2 kerül vissza a légkörbe, amelyet a növény a növekedés során felvett.

MIÉRT KELL AZ „SUPD” LOGO?
Az EU Bizottsága a PLA-bevonatú poharakat kompozit anyagnak tekinti. Ráadásul a PLA is műanyag, még akkor is, ha megújuló erőforrásokból készül. Ezért a PLA-bevonatú eldobható poharakon az EU SUPD (egyszer használatos műanyagok irányelve) logóját is fel kell tüntetni.

 

LEGFRISSEBB HÍREK